Undersøgelse

overgangsalder på arbejdsmarkedet


Hvordan påvirker overgangsalderen arbejdslivet for tusindvis af danske kvinder mellem 45 og 55 år på arbejdsmarkedet? Hvad betyder det for kvindernes trivsel, antallet af sygedage og opsigelser? Hvilke gener oplever de, og hvad tænker de om at skulle yde og lægge en solid arbejdsindsats på et tidspunkt i livet, hvor krop og hjerne ikke altid er medspillere.

Denne undersøgelse er blevet til efter en undren over, hvorfor der generelt set er og har været et meget lille fokus på overgangsalderen i Danmark, i særdeleshed i relation til arbejdsmarkedet, hvor flere hundrede tusinde kvinder i arbejdsstyrken på et tidspunkt vil blive berørt.

Udgangspunktet er, at vi med data og viden fra denne undersøgelse kan tage et stort skridt i at belyse, hvordan danske kvinder i overgangsalderen trives på arbejdsmarkedet, hvilke symptomer de er ramt af, om de kan tale om overgangsalder på arbejdspladsen, og om der er mulighed for støtte eller hensyn.

Derudover har vi ønsket at sætte tal på, om danske kvinder har haft sygedage relateret til overgangsalder, om eventuelle gener har forhindret kvinderne i at udvikle sig på arbejdsmarkedet samt om de
– som man har set i britiske undersøgelser – har haft overvejelser om at sige jobbet op på grund af gener. 

Vi har desuden undersøgt, hvilken viden og hvilke tiltag, kvinderne måtte have behov for. Der er mangel på arbejdskraft inden for mange fag, der traditionelt er kvindedominerede, og problemer med fastholdelse af erfarne medarbejdere. 

Kan man mindske gener fra overgangsalderen for nogen, der i en bestemt livsfase kan være udfordret på trivsel og ydeevne på arbejdsmarkedet, er der både en samfundsøkonomisk og menneskelig gevinst at hente.

Projektets primære formål er at skabe opmærksomhed om, hvordan overgangsalderen kan påvirke nogle kvinders arbejds- og livsvilkår, og samtidig bidrage med konkret viden, der kan klæde ledere og
medarbejdere på til at igangsætte nye tiltag. Med inspiration fra britiske arbejdspladser kan vi inspirere til at etablere bedre støtte for kvinder i overgangsalderen samt initiativer og ideer til løsninger på de danske arbejdspladser.

 

”Jeg accepterer overgangsalderen som en naturlig del af livet,
men det gør ikke, at det ikke føles som en belastning.”
(Åbent svar fra survey)


NØGLETAL

  • Overgangsalderen påvirker arbejdslivet for ca. 2 ud af 3 kvinder mellem 45 og 55 år.
  • 41 % af kvinder i overgangsalderen oplever alene negative påvirkninger, primært koncentrationsvanskeligheder, at de har lettere ved at blive stressede, og at de ikke kan det, de plejer at kunne.
  • Gener og symptomer ifm. overgangsalder påvirker både kvindernes ydeevne og motivation.

    • 32,3 % af kvinder i overgangsalderen oplever, at de ikke kan det, de plejer.

    • 20 % har undladt at søge nye arbejdsopgaver.

    • 19 % har undladt at søge mere ansvar på jobbet, og 13 % har sværere ved at løse deres arbejdsopgaver.

 

Af Dorte Mosbæk * 7. marts 2025

om undersøgelsen

Rapporten “Overgangsalder på Arbejdsmarkedet”

– bygger på i alt 3.831 besvarelser fra kvinder mellem 45 og 55 år, heraf fra cirka 3.300 medlemmer af Din Sundhedsfaglige A-kasse/DSA og ca. 500 fra HK og FOA. Herudover er der foretaget en række kvalitative interviews samt research fra England.

– er støttet af Velliv Foreningen og udført i samarbejde med rådgivningsfirmaet DISCUS og Din Sundhedsfaglige A-kasse. Projektet er blevet til på initiativ fra journalist og kommunikationskonsulent Dorte Mosbæk, EnOvergang.

Download rapporten her

Scroll to Top